В 13 страни от ЕС е задължителна и безплатна, у нас струва

...
В 13 страни от ЕС е задължителна и безплатна, у нас струва
Коментари Харесай

5 пъти повече болни от варицела, но ваксината не влезе в календара за децата

В 13 страни от ЕС е наложителна и безплатна, у нас коства между 83 и 128 лева
Близо пет пъти са се нараснали инфектираните с варицела за една година, само че към този момент имунизацията против дребната шарка не влиза в наложителния имунизационен календар. Това излиза наяве от питане на “24 часа ” до здравното министерство.

23 485 са се заразили с варицела през тази година, демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания. За съпоставяне единствено 5447 са случаите за същия интервал през миналата година, което е с 18 038 по-малко от в този момент.

Заради взрива на инфектирани с тази шарка десетки персонални лекари желаеха имунизацията против нея, която сега е единствено целесъобразна, да влезе в наложителния имунизационен календар.

В края на ноември Българската педиатрична асоциация предложи имунизацията против варицела и тази против ротавируси да бъдат включени в календара, по който се ваксинират децата. Това обаче към този момент няма да се случи, защото не са изпълнени някои съществени условия, като да вземем за пример Експертният съвет по контрол на имунопрофилактиката да го предложи. Според здравното министерство на този стадий няма направено предложение от Експертния съвет.

“Въвеждането на нова ваксина в наложителния имунизационен календар не следва да се преглежда като намеса с малко деяние, а като дълготрайна политика, чийто действителен резултат се реализира с години висок имунизационен обсег. В този смисъл възможното въвеждане на имунизацията против варицела в имунизационния календар на България не може в кратковременен проект да докара до доста повишение на имунизационния обсег ”, обясниха от здравното министерство.

Бумът на варицела у нас се дължи на това, че предишните две години случаите бяха малко поради противоепидемичните ограничения, изясни епидемиологът и консултант по здравните въпроси към Столичната община проф. Тодор Кантарджиев. Според него ограниченията, които бяха взети против разпространяването на Коронавирус, са довели до очистване на епидемията от морбили през 2020 година и до внезапно понижаване на случаите на варицела.

Неговата рекомендация е по стратегия имунизацията да бъде препоръчана на всички майки, които, в случай че желаят, да имунизират децата си на 12-ия месец.

В кабинетите на персоналните лекари също е цялостно с деца, инфектирани с шарката, алармират експертите. Според общопрактикуващия доктор доктор Емануела Божилова интензивно нарастване се наблюдава през

последните седмици, като главно болните са деца. Лекарите успокояват, че малчуганите прекарват шарката относително леко. Ако обаче родителите не са карали инфекцията и се заразят, при тях протичането е много по-тежко.

Варицелата е мощно заразна и се популяризира доста бързо. Започва ненадейно с обрив - пъпка с мехурче, което се изпълва с гной и по-късно образува коричка. Заболяването протича с висока температура, отмалялост, липса на вкус, хрема, кашлица и сърбящ обрив. Инкубационният интервал е от 10 до 21 дни, а пациентите са заразни 1-2 дни преди появяването на обрива до към 5-6 дни по-късно. В детски колективи - ясли, градини и учебни заведения, варицелата има епидемиологични гърмежи измежду съвсем всички, които не са боледували и нямат имунитет.

В младежките възрастови групи процентът на преболедувалите е 95%. Болните над 20 години може да имат затруднения, които да наложат инфектираните да влязат в болница.

Най-честите са вторична бактериална зараза на кожата, хеморагична форма на варицелата, пневмония и енцефалит. Средно 10 пъти по-висок риск от затруднения има при заболели над 20-годишна възраст - 1 от 375 развива варицелна пневмония, а 1 от 3000 има енцефалит. Затова лекарите предлагат имунизацията против най-заразната болест у нас да стане наложителна.

“С хипотетичното въвеждане на имунизация против варицела действителен спад в заболяемостта ще се следи най-рано след няколко години ”, изясняват от здравното министерство.

През октомври служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев даже направи нормативна смяна и по този начин децата, които имат сложена ваксина против варицела, към този момент няма да остават затворени у дома при контакт със инфектирани, а ще си вървят на градина или учебно заведение. Промяната в Наредба №6 за реда и изискванията за осъществяване на диагностика, профилактика и надзор на обособени заразни заболявания на дихателната система гласи, че имунизираните с една доза най-малко 30 дни преди контакта ще могат да посещават градината или образователни часове. Това важи и при инфектирано дете там, и в случай че болният е техен непосредствен у дома.

Ваксината, която е наложителна и безвъзмездна в 13 страни в Европейския съюз, у нас може да се откри единствено на свободния пазар. Цената ѝ варира сред 83 и 128 лева, демонстрира инспекция на “24 часа ” в аптеките.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР